Waarom planika Bio-ethanol haarden?

Omdat veiligheid prioriteit moet krijgen

Dankzij de ontwikkeling van bio-ethanol haarden kunnen we nu zelfs in appartementen zonder rookgasafvoersysteem genieten van echt vuur. Toen de bio-ethanol haarden voor het eerst op de markt werden gebracht, waren er alleen handmatige apparaten beschikbaar. Dit waren niet veel meer dan metalen containers die handmatig met bio-ethanol waren gevuld en met een aansteker werden ontstoken. De constructie vergde weinig of geen technologie en vormde ernstige bedreigingen bij morsen of vuurexplosies.

Nadelen van handmatige bio-ethanol haarden

De handmatige bio-ethanol haarden kregen al snel een slechte reputatie vanwege het veroorzaken van verwondingen. De brandstofresten die op de bodem van de haard branden, produceren een vlam die voor het menselijk oog praktisch onzichtbaar is. De meeste ongevallen gebeuren wanneer brandstof wordt toegevoegd aan wat een gedoofde open haard lijkt te zijn, wat plotselinge ontploffingen en brandwonden veroorzaakt.

Opkomst van automatisering

Dankzij technologische vooruitgang en de introductie van automatische bio-ethanol haarden zijn we niet langer beperkt tot onveilige handmatige apparaten.
Door de automatische BEV® technologie (burning ethanol vapours) is er geen direct contact tussen het vuur en de bio-ethanol. De brandstof bevindt zich in een apart reservoir in de open haard van waaruit het in de dampversneller wordt gepompt. Warme ethanol verdampt vervolgens door een geperforeerde brander waar het wordt ontstoken door een gloeidraad. Het brandproces vindt plaats boven de brander en garandeert dat de vlam onbeperkt toegang heeft tot zuurstof en volledig wordt verbrand. Dit voorkomt stank die typisch is voor de handmatige bio-ethanol haarden. De BEV®- technologie maakt het ook mogelijk om de vlam snel te doven door de dampafgifte te sluiten. Planika introduceerde elektronische afstandsbedieningen en ontwikkelde apps en geïntegreerde domotica systemen die u volledige controle over het vuur geven, dat wil zeggen het starten van uw
bio-ethanolhaard, het uitzetten en zelfs het regelen van de vlamstadia, allemaal vanuit uw luie stoel.

Veilig vullen met bio-ethanol

 Een ander voordeel is de brandstofpomp die de benodigde hoeveelheid bio-ethanol levert en automatisch stopt als het reservoir vol is. Zo'n functie garandeert dat u nooit meer brandstof zult morsen! Bovendien is het door een veiligheidscensor onmogelijk om brandstof toe te voegen wanneer de open haard in werking is, nog warm is of koelt.

Pas op voor bedrijven die niet de juiste voorlichting geven!

Sommige bio-ethanol haarden worden ten onrechte beschreven als automatisch en in werkelijkheid verschillen de meeste niet veel van handmatige. Het toevoegen van een vonkontsteker of een peristaltische pomp automatiseert het verbrandingsproces niet. Eenmaal warm vormen ze dezelfde bedreigingen als de handmatige bio-ethanol haarden. Om onderscheid te maken tussen de twee typen, onthoud dat de echte automatische open haard vlammen veroorzaakt door het verbranden van ethanoldampen, niet van de vloeistof zelf. Stel vragen over de geïmplementeerde technologie en laat u niet misleiden door valse claims.

Automatische bio-ethanolhaard opent nieuwe mogelijkheden

Hoewel de automatische BEV®-haard (door Planika uitgevonden en patenteerd) een relatief nieuwe uitvinding is, wordt hij al steeds populairder bij architecten, interieurontwerpers en consumenten. Als u overweegt een open haard te kopen en geen hak- of breekwerk in uw huis of appartement wilt, lijkt de automatische BEV® bio-ethanol open haard de enige optie die zelfs aan de meest strenge gezondheids- en veiligheidseisen voldoet.

Belangrijkste verschillen tussen handmatige en automatische BEV®-
haarden

Niet-automatische haarden bestaan uit een metalen container die handmatig wordt gevuld met bioethanol en wordt aangestoken met een aansteker. De constructie is uiterst eenvoudig en vormt een ernstige bedreiging bij morsen, en kan brandwonden veroorzaken, zie doorsnede in linkse tekening. Automatische BEV®-technologie garandeert volledige scheiding van brandstoftank en vuur. Dit, in combinatie met meerdere sensoren, voldoet zelfs aan de meest strenge veiligheidseisen, zie doorsnede in rechtse tekening.